Nykyisin monet villavaatteet voi pestä pesukoneessa, mutta jos hoito-ohjeessa on maininta käsinpesusta tai hellävaraisesta pesusta, kannattaa vaate pestä käsin. Jos pesuohjeessa ei ole muuta neuvottu, niin pesulämpötila on 30-40 astetta.

Villavaatteen pesu aloitetaan laittamalla ämpäriin reilusti vettä ja ohjeen mukaan villalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Pesuaine liuotetaan huolellisesti veteen ennen vaatteen ämpäriin nostoa. Villaa ei tule liotaa ja turhaa hankausta on syytä välttää nukkaantumisen ja veltostumisen vuoksi.

Vaate huuhdellaan reippaasti ja nostetaan pöydällä levällään olevalle froteepyyhkeelle suorana. Rullaa pyyhe ja vaate "pötköksi" ja rutistele sitä hetki kevyesti. Näin saat suurimmat vedet pois ja vaate ei veny vääntämisestä. Vaalean villavaatteen kanssa kannattaa käyttää vaaleaa pyyhettä ettei villa ime froteepyyhkeen väriä itseensä.

Villavaate kuivataan pesun jälkeen aina vaakatasossa esim. pöydällä. Paras paikka villavaatteen kuivaamiselle on lämmin ja ilmava paikka, mutta ei suoraan auringon valoon. Aurinko saattaa kellastuttaa varsinkin vaaleat villavaatteet.Villavaatteita ei saa kuivattaa lämpöpatterin päällä.

Vaatteen kuivuttua se laskostetaan (viikataan) väljästi. Pitkällä aikavälillä henkarissa roikkuessaan villa vaate saattaa venyä ja menettää muotonsa. Jos vaatteessa on pölyä tai irtolikaa, on harjaus vaateharjalla hyvä puhdistustapa. Turhaa pesua on syytä välttää vaatteen kulumisen vuoksi. Märkää villavaatetta ei saa harjata- villa nukkaantuu ja lankasäikeet nousevat ulos.