Sauna pestään 2-4 kertaa vuodessa, tosin pesukertojen määrä on suoraan verrannollinen saunan käyttöön. Saunan pesun tarvetta voi vähentää laudeliinojen käytöllä ja käymällä suihkussa aina ennen saunaan menoa. Saunan suihkuttaminen vedellä jokaisen saunomiskerran jälkeen ei ole suositeltavaa, koska jatkuva kastelu rasittaa puuta, jolloin se halkeaa helpommin. Riskinä on myös, että lauteille jäävä kosteus ei kuivu tarpeeksi nopeasti, mikä edesauttaa erilaisten mikrobien kasvua ihanteellisissa kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa.

Sauna pestään ylhäältä alas periaatteella. Ensin pyyhi saunan katto kostealla liinalla, sitten seinät lattiasta lauteisiin asti pestään pesuaineella ja juuriharjalla, sitten lauteet, seinät lauteiden alapuolelta ja lopuksi lattia.

Pesuaineeksi saunaan soveltuu saunanpesuaine,neutraali tai heikosti emäksinen yleispesuaineliuos (esim. vanha kunnon mäntysuopa). Desinfioivat klooripitoiset pesuaineet on parempi jättää kaappiin, sillä myrkyllinen kloori imeytyy lauteisiin ja höyrystyy saunaa kuumennettaessa. Mikäli käytössäsi on höyrypesuri, se on erittäin monipuolinen väline koko saunan tehopesuun katosta lattiaan.

Lauteiden ja seinäpaneelien pesu on hyvä aloittaa lämpimällä vedellä. Lämmin vesi avaa hieman puun syitä, ja tämä puolestaan helpottaa lian irtoamista. Tämän jälkeen pinnat kostutetaan pesuvedellä ja annetaan vaikuttaa noin 10 minuuttia.

Pinnat harjataan huolellisesti pehmeällä harjalla puun syypinnan mukaisesti. Myös lauteiden välit ja alapinnat kannattaa pestä. Pitkävartinen harja, jonka kärjen harjakset ovat hieman muita pidemmät, on kätevä apulainen lauteiden alapintojen ja rakojen pesemisessä.

Huuhtele pesuaine pois ensin harjalla ja vedellä. Suihkuta sen jälkeen pinnat puhtaiksi.Lauteet huuhdellaan viimeiseksi kylmällä vedellä suihkuttamalla, jotta puusyyt sulkeutuvat ja lauteet keräävät vähemmän likaa. Hyvä vinkki on kiertää suihkuletkusta kahvaosa irti ja käyttää huuhteluun pelkkää letkua. Näin vesisuihku yltää helpommin myös löylytilan taaimmaiseen sopukkaan.

 

Lattia pestään lopuksi materiaalille sopivalla erikoisaineella tai neutraalilla pesuaineliuoksella. Levitä puhdistusaineliuos lattialle ja anna vaikuttaa.
Pese lattia huolellisesti hankausmopilla ja poista likavesi lattiankuivaimella.
Huuhtele lattia hyvin ja kuivaa lattiankuivaimella. Raikas tuoksu edellyttää myös lattiakaivon puhdistamista. Tulevia siivouksia voit helpottaa noin kerran kuukaudessa vaihdettavalla lattiakaivosuodattimella.

 

Tuuleta puhdas sauna ja anna kuivaa hetki ovi auki. Laita se sitten lämpiämään ja anna kuivua hyvin ennen kuin aloitat saunomisen.

Hyvä vinkki helpottamaan saunan puhtaana pitoa (ja saa lauteet näyttämään hyviltä...) parafiiniöljyäminen!

Käsittele lauteet parafiiniöljyllä vähintään kerran, mielellään kaksi kertaa vuodessa. Talosaunoissa käsittelyn voi tehdä jopa kerran kuukaudessa. Noudata parafiiniöljypullossa olevia käyttöohjeita. Parafiiniöljy on puhdas, väritön, hajuton ja myrkytön öljy, jonka tarkoitus on suojata lauteita lialta ja helpottaa puhtaanapitoa. Parafiiniöljykäsittely muuttaa puun sävyä tummemmaksi ja tuo puun elävyyden esille.