Polkupyörälle olisi hyvä suorittaa perushuolto vähintään pari kertaa vuodessa, keväisin kun pyörä otetaan käyttöön ja syksyllä pyörän päätyessä talviteloille. Huolto varmistaa pyörän säilymisen hyvässä ajokunnossa useita vuosia ja lisää myös ajoturvallisuutta. Perushuolto ehkäisee myös ruosteen syntymistä ja pyörä pysyy ulkoisesti hyvänä. Ketjujen öljyäminen ja täydet kumit puolestaan pitävät pyörän kevyenä polkea.

  • Rätti ja vesisanko
  • Pyyhe tai mikrokuituliina
  • Öljypullo
  • Pyörän pumppu

Pyörän huolto aloitetaan puhdistamalla ja samalla on hyvä tutkia pyörän yleinen kunto muutenkin. Käytä juoksevaa vettä tai sankoa ja rättiä. Painepesurilla pestäessä tue pyörä hyvin, vedenpaine kaataa pyörän helposti. Pyyhi pyörä kuivaksi.

Puhdistetut ketjut ja laakerit (rattaat joilla ketjut kulkevat) öljytään

Katso silmämääräisesti että ulkokumi on hyvässä kunnossa. Pumppaa tarvittaessa lisää ilmaa renkaisiin - kovilla kumeilla on keveintä ajaa. Varo ettet laita liikaa painetta muuten kumi saattaa pullistella.

Testaa jarrujen toimivuus

Katso että pyörästä löytyy tarvittavat heijastimet - polkimista, renkaista, edestä ja takaa. Jos ajat pimeällä, on pyörässä oltava myös valot.

Katso myös että satula on sopivalla korkeudella ja että pyörällä on miellyttävä ajaa. Liian matalalta satulalta polkeminen ottaa polviin kun taas turhan ylös nostetulta satulalta ei yletä kunnolla polkimiin.