Tietokoneet ja muut ATK-laitteet on syytä puhdistaa säännöllisesti, ainakin 4 kertaa vuodessa koneen toimivuuden ja paloturvallisuuden nimissä. Tietokoneiden käyttöohjeissa on parhaat ohjeet siitä miten laitetta tulee puhdistaa, mutta tässä yleispätevät ohjeet.

KESKUSYKSIKKÖ
Keskusyksiköt keräävät päällensä ja sisälleen pölyä joka on syytä poistaa imuroimalla. Imuroinnin ajaksi kone irroitetaan verkkovirrasta ja koneen koppa (suojakuori) avataan. HUOM!! Joidenkin valmistajien antamissa takuuehdoissa koneen aukominen voi katkaista takuuajan, tarkista ennen avaamista!  Imuroidessa varottava piirilevyihin koskemista. Imuroinnin jälkeen keskusyksikön kuori pyyhitään nihkeällä liinalla ja CD/DVD-aseman kelkka puhdistetaan liinan avulla hellästi.

NÄYTTÖ

Näyttöjen puhdistukseen ei tule käyttää mitä tahansa puhdistusainetta, vaan mieluiten atk-kaupoissa myytävää näytönpuhdistusainetta. Alkoholipohjaisia siivousaineita ei tule missään tapauksessa käyttää, koska ne saattavat pilata näytön pinnan. Näyttöä puhdistettaessa tulee myös välttää turhaa naarmuttamista.

Jos sinulla ei ole näytönpuhdistusainetta, niin paras tapa on käyttää pelkkää vettä puhdistamiseen. Kostuta nukkaamaton mikrokuituliina (ei saa olla vettä valuva!) ja pyyhi näyttö. Tämän jälkeen pyyhi kuivaksi puhtaalla mikrokuituliinalla.
 

NÄPPÄIMISTÖ
Paineilma (esim. paineilmatölkki) on hyvä tapa puhdistaa näppäimistö. Paineilmatölkkejä myydään elektroniikka- ja tietotekniikkaliikkeissä. Yksi tölkki kestää noin vuoden siivoamiset ja sen hinta on 5-10 euroa. Myös imurit, joissa on puhallustoiminto käyvät tähän ja hiustenkuivaaja jossa on kylmä puhallus toiminto. Liika lämpö ei käy näppäimistölle, joten hiusten kuivaaja ilman kylmäpuhallusta ei sovi tehtävään. Näppäimistön voi myös pyyhkiä varovasti nihkeällä mikrokuituliinalla.

Kaikkihan me tiedämme ettei tietokoneen läheisyydessä syödä, eikä varsinkaan juoda mitään, MUTTA siltä varalta, että joku epäonninen tohelo sattuisi kaatamaan mehunsa suoraan näppäimistöön: ensin pyyhitään minkä keretään ja sitten esim. Motonetissä myydään kontaktisprayta nimellä prf tcc tai CRC ja näitä näppäimistöön suihkuttamalla saa tehtyä ihmeitä. Nimimerkki: Omenamehu loppui...